top of page

Daha İyi Öğrenmek İçin İyi Uykular!

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2021


Zinde bir vücut, sağlıklı bir hayat ve daha iyi öğrenmek için bir ihtiyaç olan uyku nedir? Uyku, beynimizin temiz bir sayfa açmasına yardımcı olup, gün boyu edindiğimiz bilgilerin hafızaya işlenmesine yarıyor. Nörolojik seviyede, bilgi uykudayken kısa vadeli hafızadan uzun vadeli hafızaya taşınıyor.

ÖĞRENMEK İÇİN İYİ UYUMAK

Uyku sadece bedenin dinlenmesine değil beynimizin de temizlenmesine ve öğrenilenlerin pekiştirilmesine yardımcı oluyor. Uyanıkken beynimiz toksik maddeler üretir. Peki beyin bu toksiklerden nasıl kurtulur? Beyin hücreleri uyurken küçülme pozisyonuna geçer ve hücreler arasında boşluk artışı meydana gelir. Sıvı hücreler bu boşluklardan geçerek toksiklerin temizlenmesini sağlar. Bazen uyku boşa geçen zaman gibi görünse de aslında beynin kendini temiz ve sağlıklı tutma yöntemidir. Öyleyse çoğu öğrencinin yaptığının aksine, yeteri kadar uyuyup ders çalışmak yetersiz miktarda uyuyup çalışmaya göre daha avantajlıdır. Kalitesiz ve yetersiz uyku sağlıksız düşünmenize sebep olduğundan sınavlarda da başarısız olmanıza sebep olur. Yetersiz uyku sınav senesi kendinizi bitmiş ve belli bir süre sonra bıkkın hissetmenize neden olduğu gibi çok çeşitli hastalıklara da sebep olabilmektedir. Örneğin: Baş ağrıları, depresyon, normalin üstünde stres, şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları. Uyku sadece beynimizde toksiklerin temizlenmesini yapmıyor aynı zamanda uyku süresi boyunca beynin üzerinde düşünmüş ve öğrenmiş olduğu fikirleri, bilgileri derleyip toplamaktadır. Uyku süresince beyin öğrenmeye çalışmış olduğu verilerin nöral kalıplarının üstünden çok sayıda geçerek derinleştirmekte ve sağlamlaştırmaktadır. Araştırmalar uykunun zor problemleri çözmek ve çalıştığını anlama konusunda bir fark yarattığını göstermektedir. Beynin ön tarafında bulunan pre-frontal korteks içerisindeki bilinçli alanın tamamen etkisizleştirilmesi, beynin diğer alanlarının birbiri ile daha kolay konuşması gibi, öğrenme esnasındaki nöral çözümlerin bir araya gelmesini sağlar.

DAHA İYİ ÖĞRENMEK İÇİN UYKUYA GEÇMEDEN ÖNCE NE YAPMALIYIM?

  • Öğrenmekte olduğunuz konuları uyumadan veya gün içerisindeki kestirmelerinizden hemen önce hızlıca gözden geçirmelisin. Bu şekilde edindiğin bilgileri kavrar ve pekiştirirsin.

  • Uykuya dalmanızı sağlayan melatonin hormonu 23.00-5.00 arası salgılanır, fakat kişiden kişiye değişmektedir, siz de kendi ritminizin farkına varın ve onu uygulayın.

  • Uykuya dalmakta zorlanıyorsanız beyninizi basit, ritmik bir düşünceye odaklayarak uyuyabilirsiniz.

  • Günlük bir planınız, belirli kurallarınız, belirli mekanınız olmalı, yapmak istediklerinizi bilmeli, düzenli bir hayat akışına geçilmelidir.


  • Daha kolay uyanmak veya yataktan kalkmak için uyandığınız günün programı hazır olmalıdır.

  • Yeterli uyku süresi bireysel farklılıklar göstermektedir ve uyku kalitesi, uyku sürenizden daha önemlidir çünkü uyku sürenizi belirleyen en önemli faktör uykunuzun kalitesidir.

Şule Kaya





22 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page